BA&DF, 2021

Belgian Art and Design fair 

14-17 Januari 2021, Floraliënhal, Gent

www.ba-df.be

BUNDEL

Tussen. Soms. Meestal. Vaak. Waarschijnlijk. Vermoedelijk. Eerder. Tegelijkertijd. Steeds. Misschien. Ook. Of. Samen. Tussenin. Meer. Met. Zonder. En.

De Belgian Art and Design fair viert het maken—ergens tussen kunst en design. Maar vooral het maken op zich, zonder per se te categoriseren. Soms het een. Soms het ander. Meestal tussenin.

BELGIAN—als blik.

BAaDf richt zich op het werk van Belgische kunstenaars en ontwerpers. Wat in het buitenland vaakwordt opgemerkt, maar in eigen land even vaak over het hoofd wordt gezien. De blik is Belgisch, zonder meteen te definiëren wat dat dan ook betekent. Wat waarschijnlijk ook niet te definiëren valt. En wat vermoedelijk ook niet gedefinieerd wilt worden. Maar eerder als tegenstrijdigheid wil bestaan. En die tegenstrijdigheid omarmt.

ART—aan de ene kant.

Het begrip kunst verwijst naar een domein. Een verzameling disciplines. Een veld. Maar tegelijkertijdis de kunstwereld voortdurend in beweging. Met steeds vernieuwende samenwerkingen tussen kunstenaars, galeries, tentoonstellingsmakers, verzamelaars, mecenassen en curatoren. BAaDf wil deze complexiteit een kans geven, om zich te tonen, en zich te ontwikkelen. Met gelijkgezinden en andersdenkenden—misschien vooral andersdenkenden. Met Tatjana Pieters als curator.

DESIGN—aan de andere.

Het begrip design duidt ook een domein aan. Een vakgebied. Een stiel. Met makers, ontwerpers, ambachten, bedrijven en producenten. Met objecten die verhalen vertellen. Met de hand gemaakt ofhoogtechnologisch. Functioneel dan wel esthetisch. Individueel of in serie. En liefst van al, all of the above. Met Doorzon interieurarchitecten en Theo De Meyer als curatoren.

FAIR—als plek.

De fair als beurs. Als bijeenkomst. Als feest. In de Floraliënhal in Gent. Met een scenografie van tenten—om water buiten te houden, en om samen onder een dak te brengen. Een tent voor meubelstukken. En kunstwerken. Een tent voor galerijen en winkels. Een tent voor een markt. En allerlei tussenin. Een scenografie van Doorzon interieurarchitecten en Theo De Meyer.

BAaDf als funfair voor kunst en design. Twee verschillende werelden. Met zoveel meer werelden ertussen. Soms met elkaar. Soms zonder elkaar. Maar vooral, met en zonder samen.

text: Bart Decroos

Terug